Cestovné poistenie

Ako sa dostať najlacnejšie autom do Chorvátska?

Ešte nikdy nebolo jednoduchšie vybrať sa autom do Chorvátska. Krajina vstúpila v roku 2023 do schengenského priestoru a prijala euro, čím odpadli dve nepríjemnosti spojené s hraničnými kontrolami a návštevou zmenární. Stále však platí, že ešte pred cestou si musí každý dovolenkár naplánovať cestu a rozhodnúť sa pre trasu, ktorá mu najviac vyhovuje.

Chorvátsko je obľúbenou destináciou pre slovenských turistov. Jeho nádherné pláže, čisté more a historické mestá lákajú každoročne tisíce ľudí zo Slovenska. Keďže Chorvátsko nie je ďaleko, Slováci zväčša volia cestu vlastným automobilom. V tomto blogu sa pozrieme na to, ktorá cesta je momentálne najvýhodnejšia pre dovolenkárov z okolia Košíc, Banskej Bystrice a Bratislavy. Ako cieľovú stanicu sme si zvoli mesto Krk.

Cez Rakúsko alebo Maďarsko?

Pre väčšinu slovenských dovolenkárov platí, že majú v zásade dve hlavné možnosti, ako sa dostať autom do Chorvátska. Buď cez Maďarsko alebo cez Rakúsko. Maďarská trasa je lacnejšia, pretože prejdete menej kilometrov a vyhnete sa plateniu diaľničných známok v Rakúsku a Slovinsku. Na druhej strane, cesta cez Rakúsko a Slovinsko je pohodlnejšia a lepšia na orientáciu, keďže vedie prakticky celá po diaľnici.  V Maďarsku sa vám ľahšie stane, že zle odbočíte alebo vás bude brzdiť lokálny autobus či miestny poľnohospodár.

Cesta z Bratislavy do Chorvátska

1. Trasa cez Maďarsko (Bratislava – Krk)

Vzdialenosť: 550 km

Trvanie cesty: 6h 10m

Náklady: slovenská 10-dňová diaľničná známka (12 €), maďarská diaľničná známka (16,50 €), mýto v Chorvátsku (28 €)

Najkratšia a najlacnejšia cesta z Bratislavy do Chorvátska vedie cez Maďarsko. Táto trasa je obľúbená najmä kvôli nižším poplatkom za diaľničné známky a kratšej vzdialenosti, takže ušetríte aj na benzíne. Po prekročení hraníc s Maďarskom prechádzate okolo miest Mosonmagyaróvár, Szombathely a Letenye, odtiaľ vedie už cesta do Chorvátska. Pôjdete smerom na Záhreb a odtiaľ na Rijeku a na Krk.

2. Trasa cez Rakúsko (Bratislava – Krk)

Vzdialenosť: 600 km

Trvanie cesty: 6h 10m

Náklady: slovenská 10-dňová diaľničná známka (12 €), rakúska diaľničná známka (11,50 €), slovinská diaľničná známka (32 €), mýto v Chorvátsku (28 €)

Ak si to chcete zjednodušiť a absolvovať takmer celú cestu po diaľnici, môžu využiť trasu cez Rakúsko a Slovinsko. Je síce drahšia kvôli poplatkom za diaľničné známky, ale na druhej strane je pohodlnejšia a jednoduchšia na orientáciu. Po prekročení rakúskych hraníc sa vydajte po diaľnici smerom na Viedeň. Pred hlavným mestom Rakúska odbočíte na Graz. Diaľnica vás zavedie na hraničný prechod so Slovinskom, odkiaľ pôjdete smerom na Maribor. Vydáte sa k mestu Ptuj, prekročíte hranicu s Chorvátskom a vydáte sa smerom na Záhreb, Rijeku a Krk.  V prípade veľkých kolón a zdržaní na chorvátskej diaľnici môžete využiť aj o čosi dlhšiu trasu cez Ľubľanu.

Cesta z Banskej Bystrice do Chorvátska

1. Trasa cez Maďarsko (Banská Bystrica – Krk)

Vzdialenosť: 700 km

Trvanie cesty: 8h

Náklady: slovenská 10-dňová diaľničná známka (12 €), maďarská diaľničná známka (16,50 €), mýto v Chorvátsku (28 €)

Aj pre dovolenkárov z Banskej Bystrice platí, že najlacnejšia a najkratšia cesta autom do Chorvátska vedie cez Maďarsko. Trasa vedie do maďarského mesta Stoličný Belehrad a potom okolo Balatonu do hraničného mesta Letenye. Po prekročení hranice s Chorvátskom je potrebné ísť na Záhreb, potom Rijeku a Krk.  

2. Trasa cez Rakúsko (Banská Bystrica – Krk)

Vzdialenosť: 800 km

Trvanie cesty: 8h

Náklady: slovenská 10-dňová diaľničná známka (12 €), rakúska diaľničná známka (11,50 €), slovinská diaľničná známka (32 €), mýto v Chorvátsku (28 €)

Hlavnou výhodou rakúskej trasy je, že môžete ísť takmer celú cestu po diaľnici a vyhnete sa cestám II. triedy na Slovensku a v Maďarsku. Trasa je drahšia predovšetkým kvôli slovinskej diaľničnej známke, viac zaplatíte aj za benzín. Cesta vedie cez Bratislavu, Viedeň, Graz, Maribor, Ptuj až do Chorvátska. Po prekročení chorvátskej hranice sa vydáte smerom na Záhreb, Rijeku a Krk. V prípade zlej dopravnej situácie okolo Záhrebu je alternatívou slovinská diaľnica vedúca cez Ľubľanu na juh Slovinska, do Rijeky a na Krk.

Cesta z Košíc do Chorvátska

Trasa cez Maďarsko (Košice – Krk)

Vzdialenosť: 800 km

Trvanie cesty: 8h

Náklady: slovenská 10-dňová diaľničná známka (12 €), maďarská diaľničná známka (16,50 €), mýto v Chorvátsku (28 €)

Pre dovolenkárov z východného Slovenská nemá trasa cez Rakúsko žiadny zmysel, takže jasnou voľbou je cesta cez Maďarsko. Po prekročení hraníc sa vydajte na Miskolc a Budapešť, odtiaľ prejdete k Balatonu a nakoniec k hraničnému mestu Letenye. Po vstupe do Chorvátska môžete pokračovať k Záhrebu, ďalej k mestu Rijeka, pred ktorým odbočíte na ostrov Krk.

Kde tankovať

Aktuálne je najnižšia cena benzínu v Maďarsku, Chorvátsku a Slovinsku. Naopak, za benzín zaplatíte najviac v Rakúsku. Cestujúcim cez Rakúsko sa teda oplatí vydať sa na cestu s plnou nádržou a v Rakúsku netankovať vôbec alebo len toľko, koľko je nevyhnutné. Ak sa vydáte autom do Chorvátska cez Maďarsko, tak je zase výhodnejšie tankovať u našich južných susedov než na slovenských čerpacích staniciach.

Aktuálne ceny, ktoré zaplatíte za 1L benzínu (Natural 95, jún 2024):

Slovensko – 1,58 €

Maďarsko – 1,49 €

Rakúsko – 1,59 €

Slovinsko – 1,50 €

Chorvátsko – 1,53 €

Diaľničné známky

Dobrou správou je, že krajiny EÚ zavádzajú jednodňovú diaľničnú známku, vďaka ktorej môžete ušetriť. Zlou správou je, že ak idete na 10 dní na dovolenku, tak budete potrebovať dve jednodňové známky, ktoré sú však obyčajne drahšie, než jedna známka s dlhšou platnosťou. Napríklad jednodňová rakúska diaľničná známka stojí 8,60 € a 10-dňová 11,50 €.

Pozor, jednodňová známka neplatí 24 hodín, ale len jeden kalendárny deň, takže ak by ste sa vydali na cestu večer o jedenástej, o hodinu neskôr by ste už potrebovali ďalšiu známku.

Diaľničnú známku si kúpte určite ešte pred cestou, ideálne online a vyhnete sa tak zbytočným zastávkam a komplikáciám. Kupujte ju vždy od prevádzkovateľa diaľničnej siete, nie od iných poskytovateľov, ktorí sa vám budú snažiť predať to isté, len drahšie.

Čo si skontrolovať pred cestou autom do Chorvátska

  • Vodičský preukaz
  • Občiansky preukaz
  • Technický preukaz vozidla
  • Potvrdenie o technickej a emisnej kontrole
  • Medzinárodný doklad o povinnom zmluvnom poistení
  • Ak nie ste majiteľom auta, zabezpečte si prehlásenie o požičaní vozidla
  • Skontrolujte technický stav vozidla a pripravte ho na cestu
  • Poistenie automobilu a cestovné poistenie

Viac informácií o poistení auta na dovolenke nájdete v blogu Ako ušetriť pri PZP a ako poistiť auto na dovolenku?

Kedy sa vybrať na cestu

Najviac ľudí cestuje do Chorvátska v piatok podvečer a v sobotu. To znamená, že ak sa chcete vyhnúť zápcham, necestujte počas týchto dvoch dní. Najviac odporúčané dni na cestu sú streda a štvrtok. Ak je to možné, vyhnite sa dovolenke počas dvoch týždňov na prelome júla a augusta, vtedy je nápor turistov najväčší. Najväčšie kolóny môžete očakávať v okolí Záhrebu, predovšetkým na miestach, kde sa platí mýto. 

Ako platiť v Chorvátsku za diaľnice

V Chorvátsku platíte za konkrétne diaľničné úseky, to znamená, že vaše celkové náklady sa budú odvíjať od množstva km, ktoré prejdete po konkrétnych spoplatnených úsekoch. Pri platení mýta  použite platobnú kartu, táto možnosť je označená žltou tabuľou nad platobnou bránou. Vodiči, ktorí platia v hotovosti, zvyčajne čakajú dlhšie.

Na spiatočnej ceste pred Záhrebom využite prvú možnosť ako zaplatiť. Asi 2 km pred mýtnicou Zagreb Lučko je odbočka, na tejto bráne nie sú zvyčajne kolóny.

Ak cestujete do Chorvátska často, môžete využiť elektronický platobný systém ENC. Stačí si vopred nabiť ENC zariadenie potrebnou sumou a na mýtnej bráne len spomaliť a prejsť cez špeciálny pruh označený ENC. Poplatok sa automaticky odpočíta a navyše týmto spôsobom zaplatíte menej a ušetríte. Zariadenie ENC môžete legálne požičať aj svojim priateľom.

Poistenie auta

Ak sa chystáte na dovolenku autom do Chorvátska alebo do inej krajiny, je dôležité myslieť aj na to, že cesta nemusí prebehnúť úplne hladko. Čo robiť v prípade nehody alebo poruchy na vozidle? Pre tieto prípady je ideálne mať uzavreté havarijné poistenie. Ak ho nemáte, druhou dobrou možnosťou sú rôzne praktické pripoistenia ku krátkodobému cestovnému poisteniu. Tie môžu zahŕňať napríklad technickú pomoc s vozidlom, asistenčné služby pri nehode alebo aj odtiahnutie vozidla.

Nezabudnite ani na cestovné poistenie ako také. Európsky zdravotný preukaz, ktorý máme všetci,  pokrýva len základné ošetrenia, ako sú nevyhnutné zákroky pri akútnych stavoch či operácie spôsobené chorobou alebo úrazom. Náklady na hospitalizáciu, zubára či predpísané lieky si už musíte v prípade potreby zaplatiť zo svojho. Komerčné cestovné poistenie navyše ponúka aj rôzne asistenčné služby, ktoré sú dostupné 24 hodín denne.

Buďte pripravený aj na negatívny scenár a prečítajte si blog Ako postupovať pri autonehode?

K cestovnému poisteniu si môžete pripoistiť aj storno dovolenky.  Ak máte obavy z toho, že nebudete môcť napríklad zo zdravotných dôvodov odcestovať a ubytovanie už máte zaplatené, toto pripoistenie vám pomôže vykryť vzniknuté náklady. Vzťahuje sa aj na situácie, ak v cieľovej destinácii alebo v krajine vycestovania vzniknú živelné pohromy či nepokoje. Dá sa uplatniť aj v krízových situáciách ako je rozvod či strata zamestnania.

Chystáte sa na dovolenku a neviete, ktoré cestovné poistenie si vybrať? Alebo si potrebujete pred dovolenkou poistiť auto? Zavolajte nám na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte kontakt vo formulári nižšie a my sa vám ozveme.

Jaroslav Krajňák

V obchodnom sektore pôsobí od roku 2005. Prešiel si viacerými obchodnými pozíciami, čo s odstupom času vníma ako skvelú skúsenosť. Vo financiách pôsobí od roku 2016. Začal sa venovať neživotnému poisteniu a neskôr našiel záľubu v korporátnom poistení. Vo voľnom čase sa venuje hlavne svojej rodine, miluje beh a bicykel.

Share
Autor:
Jaroslav Krajňák

Najnovšie články

Najlepšie ETF fondy v roku 2024

Vďaka ETF fondom sa dnes dá investovať jednoducho a zároveň efektívne. Sú ideálnym nástrojom pre…

Pred % dňami

Ktoré cestovné poistenie je najlepšie?

Ak chodíte pravidelne na zahraničné dovolenky, máte už zrejme skúsenosti s výberom cestovného poistenia. Väčšinou ho…

Pred % dňami

5 dôvodov, prečo investovať do zlata

Záujem o nákup investičného zlata stúpa vždy v čase krízy a neistoty. Keď akciové trhy…

Pred % dňami

Ako postupovať pri nehode? Zoznam krokov

Zažiť dopravnú nehodu je stresujúci zážitok, po ktorom nikto z nás netúži. Ak sa však dostanete…

Pred % dňami

Ako vyplniť formulár Správa o nehode (+ tlačivo na stiahnutie)

Stali ste sa účastníkmi dopravnej nehody a rozhodli ste sa, že nie je potrebné privolať políciu?…

Pred % dňami

Ako funguje fotovoltika (fotovoltaika): 10 tipov pre maximálnu ekonomickú návratnosť

Prečo si získava fotovoltika v poslednom období takú popularitu? Oplatí sa vám inštalácia fotovoltickej elektrárne? Ak…

Pred % dňami