Cestovné poistenie

Ktoré cestovné poistenie je najlepšie?

Ak chodíte pravidelne na zahraničné dovolenky, máte už zrejme skúsenosti s výberom cestovného poistenia. Väčšinou ho našťastie nevyužijete, ale napriek tomu je dôležité, aby ste ho mali. Pripravili sme pre vás stručného sprievodcu, ktorý vám pomôže pri výbere najlepšieho cestovného poistenia.

Hľadáte pred dovolenkou naozaj najlepšie cestovné poistenie alebo sa automaticky poistíte tam kde vždy? Urobiť si prehľad a vybrať si najlepší produkt sa v tomto prípade naozaj oplatí. Nielenže môžete vďaka tomu ušetriť, dobré cestovné poistenie oceníte vo chvíli, keď ho budete naozaj potrebovať.

A nestačí mi kartička poistenca?

Asi vám už napadlo, že keď sme v Európskej únií a máte Európsky zdravotný preukaz, tak je cestovné poistenie na dovolenke niekde v Chorvátsku alebo Grécku úplne zbytočné. Nie je to tak. Nespoliehajte sa len na bežné zdravotné poistenie.

Európsky zdravotný preukaz totiž pokrýva len základné ošetrenia, ako sú nevyhnutné zákroky pri akútnych stavoch či operácie spôsobené chorobou alebo úrazom. Náklady na hospitalizáciu, zubára či predpísané lieky si však už dovolenkári musia hradiť sami. Komerčné cestovné poistenie navyše ponúka aj rôzne asistenčné služby, ktoré sú dostupné 24 hodín denne.

Chystáte sa autom do Chorvátska? Prečítajte si blog Ako sa dostať najlacnejšie autom do Chorvátska.

Čo kryje cestovné poistenie

Najdôležitejšou zložkou cestovného poistenia je krytie liečebných nákladov. Ide predovšetkým o  výdavky spojené s ošetrením, liečbou, hospitalizáciou a prepravou v prípade akútneho ochorenia, úrazu alebo úmrtia.

K základnej zložke je možné pripoistiť ďalšie riziká. Poistenie storna môže pomôcť minimalizovať finančné straty v prípade zrušenia dovolenky, poistenie všeobecnej zodpovednosti kryje škody, ktoré neúmyselne spôsobíte iným osobám na ich majetku alebo zdraví.

Súčasťou cestovného poistenia môže byť aj poistenie batožiny v prípade jej poškodenia, zničenia, straty alebo krádeže. Zvyčajne zahŕňa aj poistenie straty cestovných dokladov.

Úrazové poistenie vás bude chrániť v prípade trvalých následkov úrazu a pokrýva tiež smrť v dôsledku úrazu. Pred dovolenkou v horách alebo pred lyžovačkou je vhodné zvážiť aj poistenie záchrannej činnosti. Pripoistiť je možné aj technickú pomoc pri ceste autom, rizikové športy, ale aj domácich miláčikov.

Cestujete na dovolenku s vašim domácim miláčikom. Tu je zoznam vecí, na ktoré by ste nemali zabudnúť.

Ako si vybrať najlepšie cestovné poistenie

Pri výbere cestovného poistenia je dôležité mať na pamäti, že najlacnejšia možnosť zrejme nebude obsahovať najlepšiu ochranu. Zamerajte sa na to, čo konkrétne poistenie zahŕňa, a snažte sa nájsť vyvážený pomer medzi cenou a rozsahom krytia.

Každá poisťovňa ponúka rôzne balíky cestovného poistenia, ktoré sa líšia nielen cenou a územnou platnosťou, ale aj limitmi krytia a podmienkami, ktoré určujú, čo je a čo nie je poistením pokryté. Rozdiely môžu byť aj v poskytovaných asistenčných službách. Preto je vhodné poradiť sa s finančným sprostredkovateľom, ktorý vám na základe vašich potrieb pomôže vybrať najvhodnejšie poistenie.

Každý klient je jedinečný a má svoje špecifické potreby, preto ani nie je možné povedať, že nejaké konkrétne cestovné poistenie je najlepšie pre všetkých.

7 rád pri výbere vhodného cestovného poistenia

1. Na cestovné poistenie myslite už pri kúpe zájazdu, leteniek či ubytovania. Storno si poistite hneď po zaplatení dovolenky, aby bolo zabezpečené krytie od ďalšieho dňa.

2. Pri výbere vhodných pripoistení (v závislosti od destinácie, dopravy na dovolenku a plánovaných aktivít) zvážte, čo budete reálne potrebovať.

3. Väčšina ľudí si napríklad na dovolenku pri mori poisťuje liečebné náklady, úraz, batožinu, storno a zodpovednosť. Môžete si však pripoistiť aj domáceho miláčika. 

4. Ak na dovolenku cestujete autom a nemáte havarijné poistenie, určite si pripoistite aj technickú pomoc vozidla.

5. Poisťovne sa líšia v ponukách poistenia, či ide o cenu, limity krytia, asistenčné služby, no rozdiely môžu byť aj v tom, čo si môžete poistiť a čo už nie.

6. Všímajte si podmienky poistenia a výšku poistných súm. Zvoľte si rozumný pomer medzi cenou a výškou poistného krytia.

7. Vhodnou pomôckou pri výbere najvýhodnejšieho poistenia sú aj online kalkulačky, ktoré vám zadarmo porovnajú ponuky viacerých poisťovní.

Chodíte radi na turistiku alebo na lyže? Prečítajte si blog Poistenie do hôr: 5 rád, prečo si ho uzavrieť

Porovnanie cestovného poistenia

Každý človek má vlastné priority a špecifické potreby. Preto je dôležité porovnať si výhody, ktoré jednotlivé poisťovne ponúkajú a vyskladať si balík poistenia podľa seba. Čo ponúkajú poisťovne dovolenkárom v roku 2024?

Allianz

Liečebné náklady a repatriácia bez limitu

Možnosť poistiť až 200 osôb na 1 zmluve

Krytie rizikovej práce, rizikových (aj profesionálnych) športov

Pri dojednaní STORNO poistenia máte automaticky kryté aj bezplatné poistenie nevyužitej cesty  (v prípade neskoršieho odchodu alebo skoršieho návratu)

Union

Poistenie až na 180-dňový pobyt v zahraničí

Zimné športy kryté už v základnom poistení

Možnosť pripoistiť asistenčné služby k vozidlu

Možnosť pripoistiť asistenčné služby pre prípad poruchy/krádeži/nehode na bicykli

Uniqa

Poistná ochrana začína už od prekročenia hraníc obce, kde má klient trvalé alebo prechodné bydlisko

Vo vybraných produktoch je možné poistenie osôb bez vekového obmedzenia

Odškodnenie pri únosoch a rukojemníctve

Rodinná tarifa poistenia – cenovo zvýhodnená pre 2 dospelých a max. 4 deti (aj bez príbuzenského vzťahu)

AXA assistance

Možnosť pripoistiť si autoasistenciu

Väčšina športových aktivít je v základnom krytí bez nutnosti ich pripoistenia

Krytie spoluúčasti pri požičaných vozidlách

Generali

Možnosť pripoistiť asistenčné služby k vozidlu vrátane motocyklov, štvorkoliek a obytných prívesov

Poistenie psa a mačky

Výhodné poistenie vodičov autobusovej a kamiónovej dopravy

Poistenie tehotných žien bez obmedzenia

Wüstenrot

Možnosť pripoistiť technickú asistenciu k vozidlu

Poistený nemusí byť držiteľom vozidla v prípade technickej asistencie

Pripoistenie právnej ochrany

Poistenie storna dovolenky

Samostatnou kapitolou pri cestovnom poistení je poistenie storna dovolenky. To znamená, že sa chránite pred finančnými stratami v prípade, že na dovolenku ani nevycestujete.

Práve storno je dôležitou zložkou cestovného poistenia, ktorú veľa ľudí podceňuje. Treba si ho v poisťovni dojednať hneď po kúpe zájazdu alebo ak cestujete na vlastnú päsť, po zaplatení letenky či ubytovania. Ak by ste totiž kvôli neočakávaným situáciám na dovolenku nemohli vycestovať a prepadne vám, vo väčšine prípadov musíte zaplatiť storno poplatok, ktorý je v každej cestovke či leteckej spoločnosti iný. Môže to byť plná cena alebo v lepšom prípade časť zaplatenej sumy. „Stratené peniaze” vám môže uhradiť poisťovňa, ak budete mať poistené storno.

V rámci cestovného poistenia je poistenia storna najnákladnejšou položku, ale má svoj význam. Kryje škody, ktoré môžu vzniknúť, ak klient na dovolenku nevycestuje kvôli nepredvídaným okolnostiam, napríklad ak nečakane ochorie on alebo jeho dieťa, ak je zranený alebo sa vyskytne úmrtie blízkej osoby. Vzťahuje sa aj na situácie, ak v cieľovej destinácii alebo v krajine vycestovania vzniknú živelné pohromy či nepokoje. Dá sa uplatniť aj v krízových situáciách ako je rozvod či strata zamestnania.

Ak sa štvorčlenná rodina chystá autom do Chorvátska na 10 dní a za apartmán zaplatia 1 200 eur, cestovné poistenie vrátane storna ich môže stáť od 88 eur do 130 eur v závislosti od  poisťovne. Čiže zaplatia 2 až 3 eurá na osobu a na deň. Ak by si storno nepriplatili, poistenie by ich vyšlo o 20 eur lacnejšie. Ale ak by nevycestovali napríklad kvôli ochoreniu dieťaťa, môžu stratiť aj 1 200 eur.

Jaroslav Krajňák

V obchodnom sektore pôsobí od roku 2005. Prešiel si viacerými obchodnými pozíciami, čo s odstupom času vníma ako skvelú skúsenosť. Vo financiách pôsobí od roku 2016. Začal sa venovať neživotnému poisteniu a neskôr našiel záľubu v korporátnom poistení. Vo voľnom čase sa venuje hlavne svojej rodine, miluje beh a bicykel.

Share
Autor:
Jaroslav Krajňák

Najnovšie články

Najlepšie ETF fondy v roku 2024

Vďaka ETF fondom sa dnes dá investovať jednoducho a zároveň efektívne. Sú ideálnym nástrojom pre…

Pred % dňami

5 dôvodov, prečo investovať do zlata

Záujem o nákup investičného zlata stúpa vždy v čase krízy a neistoty. Keď akciové trhy…

Pred % dňami

Ako sa dostať najlacnejšie autom do Chorvátska?

Ešte nikdy nebolo jednoduchšie vybrať sa autom do Chorvátska. Krajina vstúpila v roku 2023 do schengenského…

Pred % dňami

Ako postupovať pri nehode? Zoznam krokov

Zažiť dopravnú nehodu je stresujúci zážitok, po ktorom nikto z nás netúži. Ak sa však dostanete…

Pred % dňami

Ako vyplniť formulár Správa o nehode (+ tlačivo na stiahnutie)

Stali ste sa účastníkmi dopravnej nehody a rozhodli ste sa, že nie je potrebné privolať políciu?…

Pred % dňami

Ako funguje fotovoltika (fotovoltaika): 10 tipov pre maximálnu ekonomickú návratnosť

Prečo si získava fotovoltika v poslednom období takú popularitu? Oplatí sa vám inštalácia fotovoltickej elektrárne? Ak…

Pred % dňami