Fingo radí

Upracte si vo finančných zmluvách. Môžete ušetriť a získať výhodnejšie podmienky

Investujte, zhodnocujte peniaze, myslite na dôchodok. Podľa odborníkov by sme si mali odkladať každý mesiac aspoň 10 % z výplaty a sporiť si tak na budúcnosť. Ale ako a z čoho, ak je váš rodinný rozpočet každý mesiac napätý? Úspora sa môže ukrývať aj tam, kde by ste to nečakali. 

Skúste si najskôr spísať všetky svoje výdavky a popremýšľať, ako by ste ich mohli znížiť. Môžete vymeniť jedlo v reštaurácii za obed, ktorý si navaríte doma, obmedziť návštevu kina, vyhýbať sa nákupným centrám či chodiť do práce na bicykli. Ak ste ale okresali naozaj všetko, čo sa dalo, a stále vám chýbajú peniaze, je tu ešte jedna finančná rada. Nechajte si skontrolovať svoje zmluvy na finančné produkty. Mnohí Slováci si to ani neuvedomujú, ale veľakrát pri svojich bankových a poistných produktoch zbytočne vyhadzujú peniaze von oknom. 

Premýšľate, koľko by ste mohli prehodnotením starých zmlúv ušetriť? Ľudia bežne potrebujú a využívajú finančné produkty z 3 oblastí  – požičiavanie, sporenie a poistenie. Poďme sa bližšie pozrieť na možnú úsporu v jednotlivých oblastiach. 

Pri úveroch ušetríte desiatky aj stovky eur mesačne 

Asi najvýznamnejšiu a najrýchlejšiu úsporu môžete získať v oblasti úverov. Trh praje úverom, Slováci si v súčasnosti požičiavajú oveľa lacnejšie ako kedysi, a tak by ste refinancovaním svojich starých hypoték alebo spotrebných úverov mohli celkovú úsporu rátať aj v tisíckach eur. 

PRÍKLAD: Možno aj vy splácate viacero úverov – okrem hypotéky máte kreditnú kartu, povolené prečerpanie na účte alebo spotrebný úver na auto. Klienti často robia chybu v tom, že ak potrebujú ďalšie peniaze, zájdu do svojej banky a zoberú si ďalší úver. Ak by svoje úvery spojili do jedného, konsolidáciou by mohli ušetriť najmenej 20 – 30 eur mesačne. Ak máte aj hypotéku, úspora sa môže pokojne vyšplhať aj na 200 či 300 eur mesačne. 

V oblasti investícií ide hlavne o úsporu v budúcnosti

V oblasti sporenia a investícií by ste mohli ušetriť ihneď napríklad na poplatkoch. Ale čo sa týka väčšej úspory, tu hovoríme skôr o úspore v budúcnosti. 

PRÍKLAD: Najlepším príkladom je II. pilier, do ktorého odchádzajú vaše povinné odvody zo Sociálnej poisťovne, čiže zo svojho vrecka neplatíte nič. Pri plate 1 000 eur v hrubom ide do II. piliera 47,50 eura a túto sumu by ste si sporili až do odchodu na dôchodok. Len jednoduchou úpravou alebo voľbou správneho fondu môže v nasporenej sume vzniknúť rozdiel 30 000 až 50 000 eur. Znie to neuveriteľne, ale je to tak. Dnes by sa vaša finančná situácia nezmenila a do II. piliera by ste odvádzali stále rovnako, ale zmenou fondu by mohol byť váš dôchodok oveľa vyšší. 

Predstavte si, že sa presuniete v čase: Chceli by ste mať dnes na účte 50 000 € alebo radšej 90 000 € ?  

V poistení je dôležitejšie kvalitné zabezpečenie

V oblasti poistenia ide hlavne o úsporu vo forme kvalitnejšieho zabezpečenia. To znamená, že ak si platíte za poistku 30 či 50 eur mesačne, nemusí byť pre vás výhodnejšie platiť menej, ale získať za tie isté peniaze viac – teda kvalitnejšie poistné krytie.

PRÍKLAD: Klasickým príkladom je pripoistenie kritických chorôb. Ide o vážne ochorenia ako je rakovina, oslepnutie, infarkt a iné. V minulosti mali poisťovne v zozname 9 – 10 takých chorôb. To znamená, že ak máte staršiu poistku a ochoriete, musíte sa trafiť do niektorej z nich, aby vás poisťovňa vyplatila. Ak by ste dostali inú chorobu ako je na zozname, poisťovňa vám peniaze nevyplatí. Dnes v poisťovniach nájdete až 60 – 70 kritických chorôb. To zásadne zvyšuje šancu, že ak ochoriete, tak vám peniaze z poistky zabezpečia lepšie podmienky na liečbu, opateru či úpravu vášho bývania. 

So zmluvami pomôže finančný sprostredkovateľ

Čoraz viac Slovákov sa v súvislosti so svojimi rodinnými financiami radí s finančným sprostredkovateľom. Ten vie rýchlo posúdiť aj staršie úverové, sporiace či poistné zmluvy, ktoré môžu byť pre klienta dnes už nevýhodné. Veľakrát v nich nájde priestor aj na vyššiu finančnú úsporu, o ktorej ani len netušil. Často sú totiž zbytočne drahé alebo už nezodpovedajú momentálnej životnej situácii klienta a jeho potrebám. Dôchodca totiž nemá nárok na PNku, takže ani pripoistenie k nej sa ho už netýka. A podobných situácií je množstvo.

Svoje zmluvy dajte skontrolovať našim FinGO finančným špecialistom. Vyplňte vaše údaje a my vám zavoláme a dohodneme stretnutie. Alebo nás môžete kontaktovať telefonicky na čísle 0800 60 10 60.  Zmluvy vám skontrolujeme bezplatne a ak budete chcieť, môžeme vám vypracovať výhodnejšie riešenie, ktoré bude pre vás a vašu rodinu lacnejšie a kvalitnejšie

Ak už nechcete vyhadzovať peniaze von oknom, ozvite sa nám ešte dnes.

Prečítajte si aj náš starší blog o tom, prečo by ste si mali skontrolovať staré zmluvy.

Zoltán Čikes

Svoje praktické 10-ročné skúsenosti zo všetkých sektorov finančného sprostredkovania v súčasnosti uplatňuje ako riaditeľ podpory predaja vo FinGO.sk. V spoločnosti má na starosti aj procesný a technologický vývoj. Má rád pozitívnych ľudí a vo voľnom čase sa venuje vzdelávaniu, športu a rodine.

Share
Autor:
Zoltán Čikes

Najnovšie články

Kedy prezuť zimné pneumatiky v roku 2024?

Blíži sa zima a prezúvanie zimných pneumatík sa opäť stáva aktuálnou témou. V tomto článku…

Pred % dňami

7 krokov, čo robiť pri poškodení či krádeži náhrobného kameňa

Blíži sa Sviatok všetkých svätých, kedy si uctíme pamiatku našich blízkych zosnulých. Pri zapálení sviečky…

Pred % dňami

10 najčastejších mýtov o investovaní

Ľudia, ktorí držia svoje úspory pod vankúšom alebo na bežnom účte uvádzajú mnoho dôvodov, prečo…

Pred % dňami

Zmena zdravotnej poisťovne: Ako postupovať v roku 2024

Rôzne benefity, príspevky a zľavy obvykle patria k hlavným dôvodom, ktoré ľudí motivujú k zmene…

Pred % dňami

Najlepšie ETF fondy v roku 2024

Vďaka ETF fondom sa dnes dá investovať jednoducho a zároveň efektívne. Sú ideálnym nástrojom pre…

Pred % dňami

Ktoré cestovné poistenie je najlepšie?

Ak chodíte pravidelne na zahraničné dovolenky, máte už zrejme skúsenosti s výberom cestovného poistenia. Väčšinou ho…

Pred % dňami