Investície

10 najčastejších mýtov o investovaní

Ľudia, ktorí držia svoje úspory pod vankúšom alebo na bežnom účte uvádzajú mnoho dôvodov, prečo nechcú investovať peniaze. Ich obavy však často vychádzajú z mylných predpokladov. Toto je 10 najčastejších výhovoriek klientov, s ktorými sa stretávame v praxi.

1. Investovanie je len pre bohatých ľudí

Táto fráza už dávno neplatí. Dnes môžete investovať aj pár eur mesačne a využívať tak výhody zloženého úročenia. Zároveň aj s nízkym vkladom môžete investovať peniaze do rovnakých nástrojov ako bonitní klienti. Hodnota akcií Tesly alebo Microsoftu je rovnaká pre vás, ako aj pre najbohatších ľudí na svete. Samozrejme, s investíciou päť eur mesačne sa z vás milionár nestane, ale pre  úspešné zhodnotenie majetku je dôležitejšie to, ako dlho investujete, než koľko investujete. 

Na investovanie nepotrebujete tisíce a dokonca ani stovky eur mesačne. Vysvetlenie nájdete v blogu Prestaňte fajčiť a kúpte si namiesto toho nové auto.

2. Je to príliš riskantné, nechcem sa stať obeťou podvodníkov

Iste, ak sa rozhodnete investovať do zlata, ktoré vám bude ponúkať podomový predajca, naozaj môžete o svoje úspory prísť. Ak však budete investovať prostredníctvom spoločnosti, ktorá má na takúto činnosť licenciu z NBS, vaše peniaze budú chránené, napríklad štátnym Fondom ochrany vkladov.

A ako zistíte, či má niekto licenciu? Napríklad tak, že navštívite webové  stránky  Národnej banky Slovenska. Najlepšie však urobíte, ak sa obrátite na kvalitného finančného sprostredkovateľa, ktorý vám odporučí bezpečný spôsob investovania.

A mimochodom, ak necháte svoje peniaze ležať na účte v banke, zabezpečíte si garantované zníženie ich hodnoty o ktoré sa postará inflácia. Naopak, ak investujete v dlhodobom horizonte, s veľkou pravdepodobnosťou sa budete môcť tešiť zo zhodnotenia v desiatkach percent.

3. Investovanie je veľmi komplikované, vôbec mu nerozumiem

Práve preto je to rozumné nechať na skúseného sprostredkovateľa, ktorý pre vás vyberie najvhodnejšie investičné riešenie pripravené na mieru a následne sa o investíciu počas celej doby investovania aj postará. Či už pôjde o aktívne alebo pasívne investovanie, môžete sa v každej situácii, ktorá nastane, obrátiť na svojho sprostredkovateľa, ktorý je odborníkom.

4. Je to ako hazard, akcie lietajú hore-dole, to nie je nič pre mňa

Mnoho klientov vníma iba hodnotu akcií, ktorá naozaj niekedy stúpa a inokedy klesá.  Je potrebné si uvedomiť, že pri investovaní kupujete podiel v konkrétnych spoločnostiach. Máte možnosť investovať do spoločností, ktorých produkty sami používate a profitovať z ich ziskov.

Zmierňovať a eliminovať riziko straty pri investovaní pomáha hlavne dostatočne dlhý investičný horizont a správne navrhnuté investičné riešenie, ktoré zohľadňuje vaše očakávania a váš investičný profil.  

Pre konzervatívneho klienta, ktorý nechce znášať ani krátkodobý pokles hodnoty svojej investície, je potrebné zvoliť vhodné investičné riešenie, ktorým môžu byť napríklad fondy peňažných trhov.

5. Nežijem v Amerike, u nás sa nedajú peniaze výhodne investovať

Už nie sú 90-te roky, kedy bolo naozaj pre bežných ľudí na Slovensku investovanie do akcií prakticky nedostupné. Náš trh už našťastie ponúka množstvo efektívnych investičných nástrojov a určite nie je problém nájsť vhodnú investíciu pre kohokoľvek. Dnes už môžete investovať cez rôzne etablované slovenské, ako aj zahraničné spoločnosti. Zároveň máte možnosť získať rôzne investičné riešenia šité na mieru.

6. Nemám čas, aby som neustále kontroloval, čo sa deje s mojou investíciou

Pri investovaní je veľmi podstatné mať jasne stanovený investičný cieľ a tomu prispôsobiť investičný horizont. Ak máte jasný cieľ a k nemu zvolenú správnu investičnú stratégiu, tak kontrola investície nie je vôbec potrebná. Kontrolu nad vývojom investície má na starosti sprostredkovateľ, ktorý s vami v prípade potreby o nej komunikuje. Ako vraví investičná legenda Warren Buffett „Viac peňazí zarábame, keď spíme, ako keď sme aktívni“.

7. Všetko je to podvod, z investovania aj tak profituje len pár boháčov

Finančný sektor poháňa vpred hlavne celosvetový záujem spoločností o tvorbu zisku, čo je aj hlavný princíp podnikania. Investovanie nám umožňuje profitovať z ľudskej spotreby a participovať na raste hodnoty jednotlivých spoločností a ich ziskov. Malá skupina ľudí určite nedokáže ovládať trh v globálnom meradle. Trh a svetovú ekonomiku ovláda hlavne dopyt a ponuka.

Pri investovaní je dôležité dodržiavať niekoľko základných pravidiel. Prečítajte si o nich v blogu Pri investovaní buď ako robot

8. Nechcem dať moje peniaze do jednej investície

Jedným zo základných pravidiel investovania je diverzifikácia. Našťastie, aktuálne máme dostupných veľa možnosti, kde v rámci jednej investície reálne nakupujete podiel vo viac ako 1 000 rôznych firmách z celého sveta.

Taktiež môžete využívať investičné riešenia, ktoré kombinujú investovanie do akcií, dlhopisov, peňažných fondov, prípadne iných nástrojov. Investovanie do zlata nám taktiež poslúži ako skvelá forma diverzifikácie.

9. Nechcem si blokovať peniaze na dlhú dobu

Bohužiaľ, skratky v investovaní nefungujú. Pokiaľ sa chcete podieľať na raste finančných trhov a využívať výhody zloženého úročenia, musíte vašej investícií dopriať dostatok času. Iba v takom prípade môžete z investovania profitovať a budovať si svoj finančný majetok prakticky bez námahy.

10. No dobre, zainvestujem, ale až potom, keď akcie poriadne spadnú

Každý z nás by najradšej investoval v čase, keď sú trhy na dne a predával, keď sú na vrchole. Ale nikto z nás nevie, kedy táto situácia nastane. Maximá a minimá nedokážu určiť ani najväčšie svetové investičné esá. Ani už spomenutý Warren Buffet.

Investovanie nie je o časovaní trhu, ale o dĺžke času, počas ktorého sa investícia môže zhodnocovať. Ak investujete pravidelne, dlhodobo a diverzifikovane, potom vás vôbec nemusí zaujímať, v akej fáze sa trh nachádza.

Ak ste sa rozhodli, že to s investovaním predsa len skúsite, ozvite sa nám a spoločne nájdeme riešenie, ktoré vám bude vyhovovať.

Kategórie

Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

Mohlo by vás zaujímať

Najčítanejšie články

Najnovšie články