Poistenie auta

Kedy prezuť zimné pneumatiky v roku 2024?

Blíži sa zima a prezúvanie zimných pneumatík sa opäť stáva aktuálnou témou. V tomto článku sa dozviete, kedy je prezutie povinné, na čo si dať pozor v roku 2024 a prečo je dôležité mať správne poistenie počas zimných mesiacov.

V médiách sa objavili informácie, že od 1. októbra 2024 už pneumatiky označené len symbolom M+S (Mud and Snow) nebudú na snehu legálne, pokiaľ nebudú mať aj symbol 3PMSF (tri horské vrcholy so snehovou vločkou). Tento symbol zaručuje, že pneumatika prešla prísnym testovaním v náročných zimných podmienkach.

Nie je to však pravda. Na Slovensku sa s príchodom októbra pravidlá nemenia. Podľa Zákona o cestnej premávke, ktorý upravuje „Osobitosti premávky v zimnom období“, sú za zimné pneumatiky naďalej považované nielen pneumatiky s označením 3PMSF, ale aj tie s označením M+S.

Napriek tomu vám odporúčame používať pneumatiky s označením 3PMSF, ktoré zabezpečujú v zime lepší výkon a vyššiu bezpečnosť.

V zime jazdite na zimných pneumatikách

Na Slovensku je používanie zimných pneumatík povinné od 15. novembra do 31. marca, a to vtedy, ak je na cestách sneh, ľad alebo námraza.

Presné znenie zákona: „Ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza, vodič motorového vozidla kategórie M1 a N1 môže také vozidlo použiť v cestnej premávke, len ak je na všetkých nápravách vybavené pneumatikami na jazdu na snehu označené horským symbolom alebo pneumatikami s označením „M+S“, „M.S“ alebo „M&S“

Čisto teoreticky by ste teda mohli aj v zime jazdiť na letných pneumatikách, avšak len vtedy, ak by bol „letný“ aj stav vozovky. Z praktického hľadiska je teda jasné, že sa prezutiu pneumatík nevyhnete.

Navyše, aj keď sa môže zdať, že je počasie priaznivé, zimné pneumatiky výrazne zlepšujú trakciu a skracujú brzdnú dráhu, čo je kľúčové pre bezpečnosť na cestách.

Pozor na cestu do zahraničia

Aj keď sú na Slovensku pravidlá jasné, situácia sa môže líšiť v zahraničí. Napríklad v Nemecku sa pneumatiky s označením 3PMSF stali v zime štandardom, hoci povinnosť mať zimné gumy vzniká len v prípade, že je cestách je sneh alebo ľad. Použitie pneumatík M+S môže byť pokutované sumou 60 eur, ktorá sa môže zvýšiť v závislosti od okolností.

V Rakúsku je obdobie, kedy je potrebné mať zimné pneumatiky so symbolom 3PMSF vymedzené od 1. novembra do 15. apríla, platí to tiež len vtedy, ak je na cestách sneh alebo ľad.

Na čo sa zamerať pri výbere zimných pneumatík?

Zákonná povinnosť je jedna vec, bezpečnosť na cestách je vec druhá. Inými slovami, odporúčame vám zvoliť si naozaj kvalitné pneumatiky. Zamerajte sa na:

  • Hĺbku dezénu: Zákonom požadované minimum sú 3 mm, odborníci však odporúčajú vymeniť pneumatiky už vtedy, ak má dezén hĺbku menej ako 4 mm.
  • Rozmery: Dodržujte rozmery pneumatiky, ktoré odporúča výrobca vozidla. Nesprávna veľkosť môže negatívne ovplyvniť jazdné vlastnosti.
  • Značku a kvalitu: Investujte do overených značiek, ktoré poskytujú lepší výkon na ľade a snehu.

Čo hrozí, ak nebudete mať zimné pneumatiky?

Nesprávny typ pneumatík počas zimných mesiacov môže výrazne ovplyvniť nielen vašu bezpečnosť, ale aj výšku poistného plnenia v prípade nehody. Platí to pre povinné zmluvné poistenie aj havarijné poistenie, kde stav vozidla hrá kľúčovú úlohu pri likvidácii škôd.

Môže nastať situácia, že narazíte do spomaľujúceho vozidla pred sebou. Znalci môžu preukázať, že keby ste mali zimné pneumatiky s dostatočným dezénom, k nehode by nemuselo dôjsť. Poškodenému by poisťovňa pravdepodobne vyplatila poistné plnenie, no následne by celú sumu mohla vymáhať od vás.

Viete čo robiť v prípade nehody? Prečítajte si blog Ako postupovať pri nehode? Zoznam krokov.

Ako zimná prevádzka ovplyvňuje poistenie vozidla?

Počas zimných mesiacov dochádza k vyššiemu počtu nehôd, najmä kvôli zhoršeným podmienkam na cestách. Okrem povinného zmluvného poistenia je vhodné zvážiť aj havarijné poistenie, ktoré kryje škody na vašom vozidle. Ak napríklad dostanete šmyk a narazíte do zvodidiel alebo iného auta, poistenie by mohlo pokryť vzniknuté škody.

TIP: V zime sa môže stať, že sa vám auto pokazí na ceste do hôr. V takom prípade vám môže pomôcť pripoistenie asistenčných služieb, ktoré zahŕňa odťah vozidla alebo pomoc pri poruche.

Čo všetko kryje havarijné poistenie a ako postupovať v prípade plnenia sa dozviete z nášho blogu.

A čo celoročné pneumatiky?

Ak najazdíte menej ako 5 000 km ročne a jazdíte hlavne v meste, môžu byť pre vás celoročné pneumatiky vhodnou alternatívou. Nesú symbol 3PMSF, čo znamená, že sú použiteľné aj v zimných podmienkach. Napriek tomu sledujte hĺbku dezénu, ktorá musí byť počas zimy minimálne 4 mm.

Buďte pripravení na zimu

Zimné pneumatiky nie sú len zákonnou povinnosťou, ale aj investíciou do vašej bezpečnosti. Ak potrebujete poradiť s výberom poistenia vozidla na zimné mesiace, obráťte sa na našich odborníkov z FinGO.sk. Radi vám bezplatne pomôžeme porovnať najvýhodnejšie možnosti povinného zmluvného poistenia alebo aj havarijného poistenia pre vaše vozidlo.

Kategórie

Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

Mohlo by vás zaujímať

Najčítanejšie články

Najnovšie články