Investície

Najlepšie ETF fondy v roku 2024

Najlepšie ETF fondy

Vďaka ETF fondom sa dnes dá investovať jednoducho a zároveň efektívne. Sú ideálnym nástrojom pre skúsených, ale aj začínajúcich investorov. Prečítajte si, aké sú ich hlavné výhody a ako si vybrať tie najlepšie ETF fondy.

V roku 2007 Warren Buffett uzavrel stávku na 500-tisíc dolárov a vyzval tradičných portfóliových manažérov na investičný súboj. Tvrdil, že jednoduchým investovaním do ETF fondu Vanguard S&P 500 dosiahne v priebehu desiatich rokov lepší zisk. Výzvu prijal Ted Seides, manažér z Protégé Partners. Ako to dopadlo? Seides o deväť rokov neskôr priznal porážku. Jeho počiatočný milión dolárov zarobil len 220-tisíc, zatiaľ čo Buffettov vklad narástol o 854-tisíc dolárov.

V roku 2007 mohol s Buffetom investovať do úplne totožného ETF fondu prakticky ktokoľvek. Nejde totiž o žiadny zázračný nástroj, ku ktorému majú prístup len miliardári z Wall Street. Môžete do neho investovať aj vy a to v podstate okamžite. To je jedna z hlavných výhod ETF fondov. Sú skvelou voľbou nielen pre bohatých investorov, ale aj pre úplne obyčajných ľudí.   

ETF fondy si získavajú čoraz väčšiu popularitu

Čo sú to vlastne ETF? Ide o fondy, ktoré fungujú na podobnom princípe ako podielové fondy. Hlavným rozdielom je, že ETF sa obchodujú priamo na burze, čo umožňuje ich nákup a predaj, tak ako je to napríklad v prípade akcií jednotlivých spoločností.

Podľa mnohých investorov sú ETF fondy lacnejšie, diverzifikovanejšie a výkonnejšie než ich alternatívy, ktorými sú predovšetkým akcie, podielové fondy či dlhopisy.  

Tieto výhody sú obzvlášť dôležité pre začínajúcich investorov, ktorým zatiaľ chýbajú skúsenosti a investičné know-how.

Na investovanie nepotrebujete tisíce a dokonca ani stovky eur mesačne. Vysvetlenie nájdete v blogu Prestaňte fajčiť a kúpte si namiesto toho nové auto.

Aké ETF fondy poznáme

ETF fondy zväčša kopírujú nejaký konkrétny index. Ukážme si to na príklade.  Index STI sleduje 30 najväčších spoločností kótovaných na Singapurskej burze cenných papierov. Fond ETF, ktorý sleduje index STI, zvyčajne drží všetkých 30 akcií v rovnakom pomere ako index. Cieľom indexového ETF je teda kopírovať výkonnosť podkladového indexu.

Akciové ETF

Akciové ETF kopírujú konkrétny akciový index. Môžete si vybrať ETF fond pokrývajúci veľké spoločnosti, malé spoločnosti alebo aj akcie firiem z konkrétnej krajiny. Akciové ETF vám tiež umožňujú zamerať sa na špecifické sektory, ktorým sa v danom čase môže dariť, napríklad na technologické akcie alebo akcie spoločností pôsobiacich v priemyselných odvetviach.

Dlhopisové ETF

Dlhopisové ETF investujú do portfólia rôznych typov dlhopisov, ako sú štátne, korporátne alebo komunálne dlhopisy. Na výber sú tiež portfóliá s dlhopismi s rôznymi dátumami splatnosti, úrokovými sadzbami a úverovými ratingami. Tieto ETF fondy poskytujú nižší, ale stabilnejší výnos než rizikovejšie akciové ETF.

Komoditné ETF

ETF sú skvelým nástrojom, ako môžete nepriamo investovať do komodít ako je zlato, striebro alebo ropa. Samotné zlato teda nevlastníte vo fyzickej, ale papierovej podobe. Tieto ETF ponúkajú investorom možnosť diverzifikovať svoje portfólio a môžu byť vhodným doplnkom napríklad k tradičnejším akciovým ETF fondom.

Menové ETF

Menové ETF investujú buď do jednej meny, ako je napríklad americký dolár, alebo do skupiny mien. Sú zväčša využívané na špekulácie, diverzifikáciu portfólia alebo menové zabezpečenie.

Odvetvové alebo sektorové ETF

Ide o fondy, ktoré sa zameriavajú na konkrétny sektor alebo odvetvie. Veľmi populárnymi sú napríklad realitné fondy. Sektorové fondy sa môžu zameriavať tiež na zdravotnícky sektor, informačné technológie alebo aj vývoj a produkciu čipov.

Udržateľné ETF

Udržateľné investovanie spája tradičné investičné prístupy s ESG kritériami. Je určené pre investorov, ktorých nezaujíma len zisk, ale aj spoločenská zodpovednosť firiem. Do konkrétneho fondu sú pritom zaradené len tie spoločnosti, ktoré sú zodpovedné vo vzťahu k životnému prostrediu (E – environment), sociálnym dopadom (S – social) a spôsobu riadenia (G – governance).

Faktorové ETF

Faktorové ETF (Smart – beta) fondy  sú založené na investovaní podľa špecifických faktorov. Ide napríklad o faktory ako: hodnota spoločnosti, malé firmy, nízka volatilita, kvalita alebo výnos. Cieľom je  dosiahnuť čo najvyšší výnos aj za cenu vyššieho rizika.

Špeciálne druhy ETF

V poslednom čase sa objavili v ponuke dva špecifické typy fondov, ktorých cieľom je uspokojiť potreby náročnejších a skúsenejších investorov. Ide o fondy využívajúce pákový efekt a inverzné fondy. Inverzné fondy rastú, keď cieľový index klesá a cieľom pákových fondov je maximalizovať výnosy vďaka požičaným peniazom (pákový efekt). Tieto špeciálne ETF ponúkajú oveľa väčší potenciál rastu, ale aj oveľa vyššie riziko.

Do ktorých ETF fondov investovať v roku 2024? Ktoré ETF fondy sú najlepšie?

Dnes už máte na výber veľké množstvo rozličných ETF fondov. Neexistuje jedno portfólio, ktoré je objektívne najlepšie. ETF fondy, ktoré uvádzame v tomto zozname, patria medzi overené a populárne voľby. Dokážete si z nich vytvoriť dostatočne diverzifikované a zároveň výkonné portfólio. 

iShares Core MSCI World UCITS (EUNL)

Ide o jeden z najznámejších ETF fondov. Kopíruje index MSCI World a zahŕňa akcie z 23 rozvinutých krajín sveta. Tvorí ho takmer 1 500 firiem, najväčší podiel majú americké spoločnosti (takmer 70 %).

Podrobné informácie o fonde.

iShares S&P 500 UCITS (SXR8)

Jeden z najpopulárnejších ETF fondov kopíruje index S&P 500, ktorý je tvorený 500 najväčšími americkými spoločnosťami. Ide o najväčší ETF fond, ktorý sleduje index S&P 500. Najväčší podiel v indexe majú technologické spoločnosti, ktoré tvoria až tretinu z celkového počtu firiem. Fond je obľúbený medzi investormi, ktorí veria veľkým americkým firmám.

Podrobné informácie o fonde.

iShares Nasdaq 100 UCITS (SXRV)

Aj tento ETF fond obsahuje veľké americké firmy, avšak kopíruje index Nasdaq 100. Ten sleduje výkonnosť 100 amerických spoločností  vybraných spomedzi firiem kótovaných na burze NASDAQ. Index je v niečom podobní s S&P 500, avšak viac sa zameriava na technologické spoločnosti.

Podrobné informácie o fonde.

Amundi Stoxx Europe 600 UCITS ETF Acc (LYP6)

Ide o niečo ako európsku obdobu slávnejšieho amerického indexu S&P 500. Tento fond kopíruje index STOXX Europe 600, ktorý sleduje 600 najväčších európskych spoločností. Najväčší podiel majú v indexe spoločnosti z Veľkej Británie, Francúzska, Švajčiarska a Nemecka.

Podrobné informácie o fonde.

iShares Core MSCI Emerging markets IMI UCITS ETF (IS3N)

Fond kopíruje index MSCI Emerging Markets Investable Market (IMI). Tento index zahŕňa akcie viac než 3 000 spoločností z rozvíjajúcich sa trhov po celom svete. Najväčšia časť firiem pôsobí v Číne, Indii a na Taiwane.

Podrobné informácie o fonde.

SPDR S&P 400 US Mid Cap UCITS ETF (SPY4)

ETF fond kopíruje index S&P MidCap 400, ktorý je zložený zo 400 stredne veľkých amerických spoločností. Najväčšiu skupinu tvoria priemyselné podniky.

Podrobné informácie o fonde.

SPDR Russell 2000 US Small Cap UCITS ETF (ZPRR)

Fond kopíruje index Russell 2000, ktorý sleduje 2000 amerických spoločností s nízkou kapitalizáciou. Ide o riskantnejšiu investíciu v porovnaní s veľkými spoločnosťami. Malé firmy majú väčší priestor na rast, avšak aj na pokles svojej hodnoty.

Podrobné informácie o fonde.

Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF 1C EUR Hedged (DBZB)

Tento ETF fond kopíruje index FTSE World Government Bond – Developed Markets (EUR Hedged), ktorý zahŕňa vládne dlhopisy vydané rozvinutými svetovými krajinami. Ide o konzervatívnejšiu investíciu, pri tomto fonde sa neočakáva taká výkonnosť ako napríklad pri akciových ETF. Na druhej strane, predpokladá sa aj nižšia kolísavosť.   

Podrobné informácie o fonde.

Sú ETF fondy bezpečné?

Správca ETF fondu dôsledne oddeľuje finančné prostriedky investorov od svojich vlastných. Tým pádom investor nenesie žiadne kreditné riziko správcu fondu. Všetky ETF fondy musia presne sledovať vybraný index, čo znamená, že správca fondu nemôže významne odchýliť výkon ETF od výkonu daného indexu.

Pri investovaní je dôležité dodržiavať niekoľko základných pravidiel. Prečítajte si o nich v blogu Pri investovaní buď ako robot

Ako investovať do ETF?

Investovanie do ETF fondov je dnes veľmi jednoduché a prístupné v podstate komukoľvek. Ak si viete sami vybrať spoľahlivého brokera a zostaviť si kvalitné portfólio, môžete investovať úplne sami. Táto možnosť je ideálna pre skúsených investorov.

Pre tých, ktorí nemajú dostatočné skúsenosti alebo nechcú riskovať, že urobia chybu a zbytočne prídu o peniaze, je tu druhá možnosť – zveriť správu investícií tretej strane. Ideálne je obrátiť sa na svojho finančného sprostredkovateľa, ktorý má dostatok skúseností v tejto oblasti a dokáže  vám poradiť.  

Nespravíte chybu, ak si na začiatku urobíte základný prehľad o dostupných možnostiach. Pomôcť vám môže napríklad naša investičná kalkulačka, ktorá vám poskytne prvotné informácie a nasmeruje vás správnym smerom.

Chcete sa dozvedieť viac o investovaní? Prečítajte si blog Investovanie peňazí v roku 2024: Rady pre začínajúcich investorov

Kategórie

Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

Mohlo by vás zaujímať

Najčítanejšie články

Najnovšie články